Wartości oraz właściwosci witaminy C

W aptekach znajdziemy obecnie wiele preparatów w składzie których znajdować się będzie witamina C. Czy wszystkie te preparaty będą tak samo działać? Jakie są różnice? Jaka będzie efektywność działania tych preparatów, które są sztucznie przygotowywane między tymi naturalnymi w pożywieniu.

Witamina C od wielu lat zajmuje lekarzy i naukowców i wzbudza ich duże zainteresowanie. Zdania na temat jej suplementacji są jednak podzielone. Jedynie uważają, że może chronić tylko przed przeziębieniem, inni mówią o jej cudownych właściwościach i możliwościach w leczeniu nowotworów. Mówi się również o tym, że w preparatach znajduje się jedynie prawoskrętna witamina C, która nie ma wpływu na nasze zdrowie. warto więc się zastanowić jak to naprawdę wygląda.

witamina C

Witamina C – właściwości

Podstawowe funkcje jakie będzie spełniać witamina C w naszym organizmie to działania antyoksydacyjne czy przygotowywanie hormonów sterydowych. Odpowiada ona za procesy odpornościowe i profilaktykę choroby niedokrwiennej serca. Może chronić przed utlenianiem lipidów. Ten proces prowadzi do utraty aktywności wielu składników błony komórkowej. Zwiększa również przyswajalność niehemowego żelaza i może również gwarantować, że będzie tworzył się kolagen. To on odpowiada za wygląd naszej skóry. Najwięcej witaminy C będzie można znaleźć w naturalnych owocach i warzywach takich jak papryka, nać pietruszki, czarna porzeczka czy dzika różna. Jeśli będziemy przeprowadzać obróbkę cieplną i długo przechowywać warzywa to niestety stracimy wiele cennych wartości również witaminę C. na niedobory narażeni są palacze, alkoholicy czy osoby, które żyją cały czas w stresie. Dzienna dawka dla dorosłej osoby to około 90 mg. Dla kobiety około 75 w okresie laktacji będzie to więcej. Niektórzy uważają, że można ją spożywać w nieograniczonych ilościach. Będzie to jednak duży błąd, ponieważ wtedy może prowadzić do problemów z nerkami i kamicy. Witamina C a kwas askorbinowy Wiele osób używa tych nazw zamiennie. Stwierdzenie to leczy u podstaw sporów, które toczą się, gdy chodzi o lewo oraz prawoskrętnosć witaminy. Kwas L-askorbinowy to jeden z najważniejszych elementów witaminy C, która ma formę biologicznego kompleksu. W jego skład wchodzą także bioflawonoidy, enzymy czy kofaktory. Wszystkie te związki pełnić będą poważne funkcje biologiczne.

 

Jaka jest więc różnica między witaminą naturalną oraz syntetyczną?

Spośród wyżej wymienionych związków jedynie kwas askorbinowy można będzie syntezować sztucznie. Dlatego należy pamiętać, że to co w aptekach będzie sprzedawane jako witamina C to wyłącznie kwas askorbinowy. Nie znaczy to jednak, że ten środek nie będzie miał żadnego zastosowania. Można oczekiwać również i tutaj pozytywnych efektów działania, ale trzeba się liczyć, że spektrum nie będzie tak szerokie jak przy naturalnej witaminie C. Lewoskrętna i prawoskrętna witamina C W sieci coraz częściej znajdujemy informację o tym, że pozytywnie będzie na nas działać wyłącznie lewoskrętna witamina. Jednak w przypadku koncernów farmaceutycznych dostajemy prawoskrętną. O tej pisze się, że na zdrowie nie będzie miała żadnego wpływu. Podstawowy błąd tkwi tutaj w złej interpretacji dwóch pojęć, gdy chodzi skręcalność właściwą oraz izometrię optyczną. To pierwsze odnosić się będzie do zdolności danej substancji do skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego. Dlatego mówić możemy o lewo albo też prawoskrętnej substancji. Jeśli chodzi o kwas askorbinowy sytuacja wygląda tak, że występuje jeden rodzaj, a więc prawoskrętny. Izomeria optyczna to takie zjawisko, które odnosi się do odmian tego samego związku chemicznego ale o przeciwnych właściwościach optycznych. Najczęściej problemem staje się tutaj niewłaściwa interpretacja i to na tej podstawie pojawiają się spory na temat funkcjonowania oraz działania witaminy C. Ogólnie jednak witamina C ma pozytywny wpływ na nasz organizm i najlepiej będzie ją dostarczać w formie surowych warzyw i owoców. Jeśli wybieramy taką z apteki sięgajmy po lek a nie suplement diety.