Jakie owoce warto wykorzystywać do wyciskanych soków

Sok z cytryn

Cytryny wyróżniają się tym, że mają dużą ilość witaminy C. Dodatkowo są to również owoce bogate w błonnik, ale nie mają tłuszczu oraz sodu. Uważa się, że sok z cytryn będzie hamował wchłanianie tłuszczów z pokarmu przez organizm. Skóra z cytryn będzie bogata w naturalne substancje roślinne, które chronić mogą skutecznie przed rozwojem komórek rakowych oraz będą pomagać w walce z już istniejącymi nowotworami. Cytryny są bardzo soczyste, dlatego można oczekiwać, że uda się z nich pozyskać dużą ilość soku. Przed wyciskaniem należy je jednak obrać. Sok warto rozcieńczyć wodą, ponieważ jest bardzo kwaśny.

Sok figowy

Stosuje się go w leczeniu hemoroidów i niektórych typów nowotworów jak na przykład rak skóry. Są one zalecane przy astmie oraz cukrzycy. Figi będą pomocne w walce z nudnościami, bólami głowy, gorączką czy duszącym kaszlem. Nie ma jednak ich w naszym klimacie, dlatego może się tak stać, że będą one trudno dostępne. Jeśli uda się je zdobyć można sobie przygotować sok łącząc je z innymi owocami.

Sok z granatów

Lista zalet jakie ma sok z granatów jest bardzo długa. Jest to produkt, który będzie wpływał na jędrność naszej skóry. Może gwarantować większą wytrzymałość naszych mięśni. Zagwarantuje również dużą ilość energii i lepszą wytrzymałość organizmu. Badacze starają się udowodnić, że pomaga on również w redukcji tkanki tłuszczowej. Można oczekiwać, że będzie nas chronił przed zmarszczkami, spłyca te już istniejące i poprawia wzrok. Przez niektóre narody sok z granatów jest już cenionych od wieków i traktowany jako doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Sok z grejpfrutów

Soki z grejpfrutów będą gwarantować lepszą pracę układu odpornościowego. Podobnie jak cytryny mają wiele witaminy C, ale poza nią również ponad 800 różnych związków, które mogą korzystnie wpływać na pracę naszego organizmu. Gwarantują one skuteczną walkę z tkanką tłuszczową, dlatego są często stosowane przez osoby, które się odchudzają. Zmniejszają poziom złego cholesterolu i równają poziom cukru we krwi.